Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Menő és turistabarát újítások Párizsban

ingyenes váró és tízeurós zuhany

2017. március 12. - frequentflyer

Miközben a világ nagyobb része Valentin-napot ült, az Air France Párizsban az utasok iránti szeretetét mutatta be az érdeklődőknek – annak alkalmából, hogy idén húsz éve, hogy a párizsi Charles de Gaulle repülőtér deklaráltan is az Air France átszállóközpontjává vált, s elindult a fejlődés útján, ami azt jelenti, hogy ebben a kis reptéri városkában sokan csak azért fordulnak meg, mert két pont között itt váltanak repülőt. Az átszálló forgalom a reptér 66 milliós forgalmának több, mint a harmadát jelenti, míg az Air France több, mint a felét.

A CDG, amióta az eszemet tudom – értsd, amióta repülök rendszeresen a világban – folyamatos fejlesztések alatt áll. Ennek tíz éve volt egy kevéssé utasbarát szakasza, amikor az építkezések miatt minden hónapban más utakat kellett bejárni az utasterminálokban, ám jó ideje már, hogy elkészült a 2F terminál, s az interkontinentális átszállásokat biztosító K, L, és M mólók, elég ügyes átszállásokat biztosít a reptér. Erről bővebben egy évvel ezelőtt írtam, így nem ismétlem magam. De azóta is indultak nagyszabású fejlesztések, éppen több, mint negyvenmillió euróból, azaz tizenkétmilliárd forintból újulnak meg a már meglévő létesítmények. 

cdg_lgates1.jpg

Aki nem repül sokat hosszú távra, vagy azt gondolja, csak a fedélzeti szolgáltatás határozza meg egy légitársaság színvonalát, annak érdemes átgondolnia: mennyi minden dől el azon a reptéren, ahol átszállsz? Ha turistán repülsz, akkor a gépen mindig az történik: felszállás, étkezés, ivás, olvasás, videó, alvás, leszállás. Ezt is lehet élménnyé tenni, de mi van a két repülés közti időben? Biztonsági ellenőrzés, várakozás, sokszor órákon át és meglehetősen fáradtan, útlevélellenőrzés, eltévedt bolyongás stb. Ha turistán utazol, akkor fontos, hogy ne kelljen végeláthatatlan sorokat végig állnod fáradtan és elgyötörten.

Ezért aztán Párizsban a legforgalmasabb terminálokon automata útlevélellenőrző rendszert vezettek be, amelyeket jóvá is hagytak a biztonsági szervek és amelyek átlagosan két másodpercenként tudják elvégezni egy utas személyazonosságának azonosítását. A gép csak beolvassa az útlevelet, fotót készít, összenézni, és már nyílik is a kapu. Ennek gyorsító hatását az uniós állampolgárok élvezhetik leginkább, bár igaz, ami igaz, nemrég a magyar útlevelemmel sydney-ben is így léptem ki az országból.

Az sem mellékes az átszállás után, hogy az útlevél- és biztonsági ellenőrzés után tudj pihenni a terminálban, legyen adott esetben egy-két jó büfé, csendes hely, ahová elvonulhatsz, ne adj’ isten zuhanyzó, ami minden repülés előtt és után a leginkább fel tudja dobni az ember közérzetét. Ezért fontos az Instant Paris lounge, amely ingyenes és a turistán utazóknak tervezték! (Itt ír róla részletesen igen sokat utazó blogbarátnőm, Travellina.) cdg_instantparis.jpg

Szóval, a 2E terminálon a fiúk megcsináltak egy ingyenes lounge-ot turistán hosszú távot repülőknek. Az Instant Paris elég jól néz ki, vannak benne pihenőhelyek és étkezési lehetőség is van – persze fizetősen. Maga a váró azonban ingyen van, ha több, mint három órát kell várakoznod.

cdg_lgates.jpg

Nyitott egy Yotel is, ami nem új dolog, de örömteli, hogy már Párizsban is van. Nagyon népszerű mindenütt, ahol megjelent, hiszen 75 euróért kivehető tranzitszobákat kínál, mondjuk inkább hotelkapszulának. Ezért a pénzért maximum négy órára magadra tudod zárni az ajtót, nem kell aggódnod a csomagodért szundi közben,  le tudsz feküdni az ágyba, mindezért pedig nem kell kimenned a tranzitból sem. Valamint – és az sokkal fontosabb – tíz euróért zuhanyzási lehetőséget.cdg_yotel-1.jpg

Tehát mégegyszer: az Instant Paris váró használatához sem emelt törzsutaskártya, sem belépő nem kell ide, ha három óránál hosszabb a csatlakozásod. Regisztrálsz, bemész, pihensz a kényelmes fotelekben vagy ágyakon, zuhanyzol, nézelődsz,  és időben(!!!) elindulsz a csatlakozó géphez, hogy le ne késd.

cdg_instantparis2.jpgA gyerekeknek is újított a légitársaság és a repülőtér. Évente hatvanezer UM – unnaccompanied minor, azaz kíséret nélküli 10-17 éves gyermek – utazik repülővel a párizsi Charles de Gaulle reptéren át. Na, nekik lesz mostantól egy Playstationökkel, egyéb játékokkal, valamint netes gépekkel felszerelt központi váró, ahol várakozhatnak, s ahonnan elkísérik őket a gépükhöz. A Kids Solo lounge tavaly év vége óta várja a fiatal utasokat.

Megújul a légitársaság hét business várója is, ahonnan a hosszú távú járatokat el lehet érni, de ez ráncfelvarrást jelent, még az alapvető dizájn sem változik meg. 

cdg_va_ro.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr1412331197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása