Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Megfeküdt Európa légi közlekedése - armageddon helyett csak káosz volt

UPDATE: Szerdára helyreáll a rend

2018. április 03. - frequentflyer

air-traffic-ipad-brand-1-2048x1152-20141214-140517-249.jpgEgész európában összeomlott a légiközlekedés, mert a légiforgalom-irányítást koordináló EuroControl brüsszeli központjában egy súlyos rendszerhiba következett be. A hiba a budapesti repülőtérre is hatással van, óránként csak hét repülőgép indulhat el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

Mivel a légiirányítás koordinációja - akit a részletek érdekelnek, a slotelosztó rendszer műszaki hibája miatt - lényegében leállt, így a légterek kapacitása jelentősen lecsökkent, ezért az induló gépek számát mindenütt korlátozzák, ennek következtében már most kaotikus helyzet uralkodik európa minden repülőterén.

UPDATE(22.10) : Budapesten még elviselhető volt a helyzet késő este, az induló gépek jó része maximum egy órás késéssel megúszta a kalandot. Az EUROCONTROL elég hamar megtalálta a hiba forrását és helyreállították a rendszert annyira, hogy estére részlegesen vissza tudták állítani a légtér eredeti áteresztőképességét. 

Ha korlátozzák az induló forgalmat mindenütt, akkor ugye a járatok késnek, ami minden légitársaságnál felborítja a flotta rotációt (azt a szisztémát, amelynek során a különböző repülőgépeket különböző járatokra allokálják), ami további késéseket generál.

Nem működnek az átszállások sem, így aztán minden repülőtéren begyűlnek az utasok, a gépek pedig a földön ragadnak, és szép lassan a repterek előtere is megtelik gépekkel, melyeknek normál üzem szerint a levegőben kellene lenniük. Mindez egy olyan napon történt, amikor amúgy is sztrájkol a francia irányítás, vagyis egy egyébként is kaotikus napot súlyosbít ez az eset. 

Budapesten például este hatkor már öt induló gép maradt a földön.

Mindez komoly kihatással van az interkontinentális légi közlekedésre is, hiszen ha nem tud időben elindulni egy amerikába vagy Ázsiába tartó repülőgép, akkor minden olyan járat is késni fog, amelyet később az adott repülőgép teljesít. És a másik kontinensről sem fogják engedni felszállni az Európába tartó repülőgépeket mindaddig, ameddig nem biztosak abban, hogy az európai irányítását meg tudják majd oldani.

Vagyis, eldőlt a dominó, s ha nem hárítják el a hibát nagyon gyorsan, a következő 12-24-36 óra pokol lesz annak, aki éppen most utazna. Nem tudok mást mondani a budapesti irodámból, minthogy nagy türelmet kívánok annak, aki érintett. Az utasoknak a légikikötőkben kell megvárni, amíg normalizálódik a helyzet, ezért ma délután és holnap tömegjelentekre érdemes számítani. 

Aki a következő órákban utazna, annak a szakemberek azt tanácsolják, vegye fel a kapcsolatot a légitársasággal, mielőtt elindul a repülőtérre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr7313803750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása