Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Digitális élmény és egységes funkciók a Star Alliance hálózatában

2018. június 04. - frequentflyer

wp-content-uploads-2014-02-logo_star_alliance.pngOlyan digitális alaprendszert fejlesztett ki a Star Alliance, amelynek segítségével az utasok akkor is egy alkalmazásból megoldhatnak minden lényegeset, ha több Star Alliance légitársaság járatával jutnak el az úticélukra - erről Jeffrey Goh, a Star Alliance vezérigazgatója beszélt a légiközlekedési iparág legnagyobb konferenciáján, Sydney-ben. Az egész világot lefedő légiszövetség vezetői már régebben detektálták a hiányosságot, hogy miközben az egész világra kínálnak csatlakozásokat a Star Alliance hálózatnak köszönhetően, milyen bosszantó hiányosságokkal szembesül az utas, ha több légitársaság járatára szól a jegye és kezelni szeretné a foglalását. Jövőre a Star Alliance légitársaságokkal utazók sokkal könnyebben intézhetik a járatukkal kapcsolatos praktikus dolgokat, egyetlen mobil app-ból. 

star-alliance_jeffrey-goh.png

Ha például elutazunk egy maláj városba úgy, hogy Lufthansával megyünk Szingapúrig, onnan pedig Singapore Airlines-szal tovább, az utolsó járaton csak úgy tudunk ülést foglalni, ha felmegyünk a Singapore honlapjára, beütjük a Singapore járatra érvényes foglalási kódunkat - amely még mindig sok esetben más, mint a Lufthansa-kódunk, de ha szerencsénk van, lehet ugyanaz - és így választjuk ki, melyik széken szeretnénk ülni. 

A Star Alliance újításának köszönhetően a jövőben annak a légitársaságnak az alkalmazásából elérhetünk minden ilyen funkciót, amelyiknél vettük a jegyünket. Az interline seat selection funkcióhoz nem a légitársaságok fejlesztettek új informatikai rendszereket, hanem a Star Alliance megoldását integrálják minden légitársaság belső rendszerébe. Tehát mindegy, hány csatlakozás van a jegyünkben, minden szegmensre elérhető lesz az ülésválasztás funkció, amelyet Star Alliance légitársaság üzemeltet. 

Ami talán még ennél is jobb, hogy a csomagkövetés is elérhetővé válik ezen az elven. Vagyis, a mobilos app-ban minden járatnál látni fogjuk, hogy a feladott csomagunkat mikor tették be a repülőbe, vagy, ha nem történt meg, akkor már a leszállás után látni fogjuk, hol akadt el a csomagunk. Ez, ha a csomaggal minden rendben, megnyugtató az utasnak. Ha mégis van valami gikszer, akkor viszont gyorsít az ügyintézésen. Nem kell hosszasan várni a szalagnál, reménykedni, hogy megjön-e a bőrönd, vagy nem, hanem az app adatai alapján egyenesen mehetünk a csomagreklamációs pulthoz intézni a kézbesítést. Alsóhangon fél óra spórolást jelent ez az utasnak. Persze nyugtalan pillanatokat is akkor, ha már útközben tudom, hogy a csomagom késni fog. 

A Star Alliance a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet a digitalizációra. Jeffrey Goh szerint a cél, hogy minden légitársaságnál teljesen digitalizálják a törzsutas-mérföldek beváltását, hogy ne kelljen call centereket hívogatni a mérföldek beváltásakor, és imádkozni, hogy legyen törzsutaspontokból megvehető hely. (reward seats, vagy reward class). Sok légitársaságnál már egész jól működik ez online, de a Star Alliance célja, hogy az egész hálózatban,minden légitársaságnál elérhető legyen ez a funkció. A vezér szerint ez növeli az utasok lojalitását. Szerintem pedig az növelné igazán a lojalitást, hogyha nagyobb számban lennének reward helyek, mert lényegében nonszensz, hogy egy komolyabb út esetében akár egy évre előre kell gondolkodnia annak, aki fel szeretné használni a pontjait. Ez persze minden légiszövetségre igaz, hogy a pontokért felkínált helyek száma elég gyér.

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr3814021774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása