Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

München a legjobb terminál, Budapest a régió bajnoka

2017. március 17. - frequentflyer

bud1.jpgNegyedszer lett a régió legjobb repülőtere a budapesti Lisztferihegy, annak ellenére hogy a nagy repülőtér-rangsorban romlott a helyezése tavaly óta. Az utasok megkérdezésével listákat állító brit cég, a Skytrax felmérése szerint a “Kelet-Európa legjobb repülőtere” címet ezúttal úgy lehetett elhozni, hogy a tavalyi 76. hely után a 84. pozícióban végzett a BUD.

Több mint 2000 utas megkérdezésével alakult ki a végeredmény, azaz, a lista nem egzakt szempontok, hanem az utasok érzülete alapján alakul ki. Ennek előnye, hogy a mérési szempontokat nem nagyon lehet megrendelés szerint alakítgatni, hátránya, hogy az utazók meglehetősen szubjektív érzülete alapján adnak osztályzatokat. Ráadásul el kell mondani, hogy a kétezer nem kis tömeg, de éppenséggel az utasszámhoz viszonyítva nem is akkora, amit mondjuk reprezentatívnak, vagy ahhoz közeli mintának lehetne mondani. Persze ha a nagy számokat nézzük, árnyaltabb a kép, lévén összesen 14 millió utas visszajelzése alapján alakult ki a százas lista. Amelyen a Szingapúr Changi van az élen, ám a Müncheni kettes terminál lett a legjobb terminál. Ez utóbbit, főleg az új móló megnyitása óta alá lehet támasztani. Természetesen SIN elsőségéhez sem férhet semmilyen kétség. 

Ami a tendenciákat illeti, érdekes a helyzet. A tavalyi 76. helyet követően idén 84. helyre került Budapest.  Helyezésével így is Prága (96.), és Varsó (99.) repülőtere előtt áll. De ebből a hármasból csak Varsó tudott javítani. És még egy fontos dolog. Bécs ugye ebben a Kelet-Európai rangsorban nem szerepel, tehát szerencse, hogy a sogorékat már hivatalosan is Nyugat-Európához sorolják. Mert a harmincadik helyezéssel elég csúnyán beelőztek volna.  Személyes véleményem egyébként, hogy Varsó rengeteget fejlődött és a helyezése messze nem tükrözi a valós helyzetet. A LOT business várója, elkülönített utasellenőrzéssel például nagyságrendekkel színvonalasabb annál, mint amit Prágában vagy Budapesten kaphat az üzleti utazó. Az utasváró helyiségekről pedig azt tudom elmondani, hogy a három repülőtér között nincs komoly különbség, hacsak az nem, hogy basic boarding gate, azaz karám a három repülőtér közül csak nálunk van.

bud2.jpg

München, a bajnok

München mindig is jó repülőtér volt, személyes véleményem, hogy egy reptér attól jó, hogy egyszerűen biztosítja a minél gyorsabb átszállást. Ebben pedig Bécs és MUC a bajnok. München pedig azzal a megoldással, hogy a Schengen és a non-Schengen szintben van elválasztva egymástól, így minden egyes utashíd használható minden járat kiszolgálására, az maga a mérnöki teljesítmény. Ilyen megoldásra lenne szükség Budapesten is, ezzel lenne enyhíthető leginkábbb a zsúfoltság. Érdemes lenne még a 2B móló építése előtt újragondolni ezt.

muc1.jpg

 Magas pontszámot ért el az utasélmény és az általános kényelmi színvonal kategóriákban, illetve a legjobb értékelést kapta a szórakozási lehetőségekért, illetve azokért a csendes zónákért, ahol az utasok olvashatnak, dolgozhatnak, vagy épp pihenhetnek. A 2-es terminál teljes üzlet- és étteremterülete az új szatelittel közel megduplázódott: mintegy 7000 négyzetméteren nyíltak új kávézók, éttermek és boltok. Mindenütt vannak elektromos és USB kiállások, hogy tölthessük a laptopot és a telefont. 

A családi várótermeket úgy alakították ki, hogy a gyerekek a beszállás előtt még levezethessék fölösleges energiájukat. Ezen felül most először állnak rendelkezésre zuhanyzók a Lufthansa várókon kívül is – a „Non-Schengen” zónában bárki felfrissülhet, aki átszálló járatára vár. 

A prémium utasok 11 Lufthansa várót vehetnek igénybe a 2-es terminálban. Ezek közül öt új váró a szatellit épületben található, pazar kilátást nyújtva a reptér forgalmi előterére. A maximális kényelem érdekében az első osztályú váró tetőterasza exkluzív kényelmi funkciókkal áll az utasok rendelkezésére a reptér szívében. A mozgássérült utasok és a kísérő nélkül utazó gyermekek várója is speciális szolgáltatásokkal igazodik az adott utascsoport igényeihez.

 

muc2.jpg
A világ tíz legjobb reptere a Skytrax alapján

1 Singapore Changi - öt éve az első helyen
2 Tokyo International (Haneda)
3 Incheon International, Szöul
4 München
5 Hong Kong International
6 Hamad International - Doha
7 Chubu Centrair Nagoya
8 Zurich
9 London Heathrow
10 Frankfurt

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr4312345189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása