Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Csoda és profizmus Dubaiban: mindenki túlélte

2016. augusztus 03. - frequentflyer

Sajnos egy tűzoltó meghalt az oltási munkák során, de tényleg igazi csoda, hogy a gépen senki nem vesztette életét.
Nem túlzás azt mondani, hogy tegnap a világ légiközlekedése bénult meg néhány órára amiatt, mert a Dubai központú Emirates  gépe balesetet szenvedett és emiatt lezárták a Dubai Internationalt.
EKfire
A SkyTrax minősítő szerint 2016-ban a világ legjobb légitársasága a világ 136 célállomásra repül, s a központi hub nyolc órás reptérzárja miatt most sok ember feje fő Dubaiban. A reptérzár alatt az érkező gépek a közeli reptereken, Abu Dhabiban és Dohában szálltak le, a Dubai felé tartó járatok zömét pedig visszafordították. Mivel a légitársaság napi több, mint 150 ezer utasának jelentős része csak átszáll a világ harmadik legforgalmasabb repülőterén, nem nehéz elképzelni, hogy a reptérzár mekkora káoszt okozott.
A Budapestről induló járat egy órás késéssel szállt fel,
és már a reptér nyitását követően landolt Dubaiban, de az átszállásokkal a magyar utasoknak is lesz gondja, a normál forgalom helyreállásához több napra lesz szükség.
A dél-indiai Kerala tartományból,  Thiruvananthapuramból érkező repülőgépen háromszázan ültek, 282 utas és 18 fős személyzet, s a kiégett repülőt látva, valamint a történetet részben ismerve valódi csoda, hogy mindenki megúszta komolyabb sérülések nélkül. Egy tűzoltó azonban meghalt, miközben a lángokkal küzdöttek. A csoda a jól képzett személyzet precíz munkáját is  jelenti, akik sebészi pontossággal hajtották végre a repülőgép kiürítését. A szabályok szerint az utaskísérőknek kell levezényelni,  hogy a repülőn tartózkodók 90 másodperc alatt elhagyják a szerencsétlenül járt repülőt. Ezt most az nehezítette, hogy a 10 vészkijáratnak a felét használhatták, mert az egyik oldalon tűz volt.
A 13 éves triplahetes ugyanis a Dubai  leszállást meg kívánta szakítani és átstartolásban volt (amikor kis magasságból újra a levegőbe emelkednek), így már behúzott futóművekkel ismeretlen okból a földnek süllyedt, s hason csúszva állt meg. Leszakadt a jobb hajtóműve,  kigyulladt, majd teljesen kiégett. Hogy mi okozta a balesetet, nem tudni.
A Boeing 777-es listaáron kétszáz millió dollár, a világ legbiztonságosabb gépeinek egyike, az Emirates a legnagyobb üzemeltetője, összesen 144 repült a flottában. Immár eggyel kevesebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr6511797433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása