Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Taxihelyzet a lisztfecón: visszatérhetnek a rendelt taxik

2011. szeptember 06. - frequentflyer

Záporozó jó hírek: holnaptól ismét a terminál előtti karélynál szállhatunk be a rendelt taxiba is, miután a Budapesti Közlekedési Központ eredményesen közvetített a taxisok és a Budapest Airport között. A szabályozás a terminálokban ma is madárra vadászó hiénák miatt persze szigorú, de előremutató, hogy létrehoznak egy olyan informatikai rendszert, amely valóban csak a rendelt taxiknak biztosítja a behajtást. A kérdés már csak az, hogy a civilek mikor térhetnek vissza az érkezési szintre. szívderítő tény, de nem köztudott: a lenti parkolóban 12 perc ingyenes.

Holnaptól a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljának érkezési szintjére ismét behajthatnak a rendelésre érkező taxik. Öt percig várakozhatnak az utasra, a kocsiból nem szállhatnak ki és nem foglalhatják el a szélső parkolóhelyeket és kereskedelmi tevékenységet a repülőtér területén nem folytathatnak.

Emléekezetes: a taxis érdekképviseletek 2011. június 8-án autós felvonulással egybekötött demonstrációt tartottak, amelynek során petíciót nyújtottak át Tarlós István főpolgármesternek. A követelésük egyik pontja az volt, hogy a Budapest Airport helyezze vissza a korábban áthelyezett taxi be- és kiszállítási pontokat a terminálok elé. Korábban a BA ugyanis a reptéri rendre hivatkozva a legalsó szinten található nagyparkolóba helyezte át az utasfelvételi pontot, ami komoly kényelmetlenséget jelentett az utasoknak.

A tárgyalások eredményeként a repülőtéren a közeljövőben bevezetnek egy informatikai rendszert, mely az ott található átmeneti parkoló és a közúti előtéren található beszállópontok közötti szabályozott taxiközlekedést biztosítja és amelyet a megvalósítását követő 3 hónap után a Budapesti Közlekedési Központ fog üzemeltetni. A rendszer lényege, hogy csak a ténylegesen reptéri utasok által előrendelt taxik juthassanak be a repülőtér előterébe.

A BKK és a BA által meghirdetett szigorú rendet elfogadó taxis vállalkozások és fuvarszervezők külön Nyilatkozattal csatlakozhatnak a Budapesti Kereskedelmi Iparkamara által felállított átmeneti rendszerhez. A feltételeket el nem fogadó taxis vállalkozások és fuvarszervezők gépkocsijai továbbra is használhatják a T2 Terminál rövidtávú parkolóját a korábbi feltételekkel utas felvétel céljából, az eddigi rend szerint – hangsúlyozza a BKK közleménye.

Egyébiránt kérdés az is, hogy a civil autósok mikortól hajthatnak be ismét az érkezési szintre, hogy elhozzák külföldről érkező barátaikat, rokonaikat vagy vendégeiket. E szintet a SkyCourt kivitelezési munkái miatt zárták le, majd a taxishelyzet magával rántotta a civileket is. A baj az, hogy a hely kevés, a parkolási igény nagy, ráadásul a kölcsönzők járművei is az érkezési szinten foglalják a helyet. Érdemes volna inkább a bérelt autókat lecsoportosítani a parkolóba és újra megnyitni ezt a karélyt a civil autók előtt.

Sokan panaszkodnak, hogy a lenti parkoló drága. A fenti még ennél is drágább. Kevesen tudják viszont, hogy lent 12 perc ingyenes. Aki tehát nem akar fizetni, az megállhat a Market Central ingyenes helyein, s amikor a barát/rokon jelez, hogy oké, kijöttem, akkor elindulhat a terminálhoz, egyelőre a nagy parkolóba. Ha pedig a Budapest Airport még egy esővédett útvonalat is kiépítene a lenti parkolóig, már egészen európai szintű lenne a terminál - ezen a téren.

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr588332808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása