Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Levideózták a sérült szárnyat - Miért robbant az A380 hajtóműve?

2010. november 06. - frequentflyer

Ez az a kérdés, amire még senki nem meri megadni a választ a Qantas A380 tegnapelőtti kényszerleszállása kapcsán. Akit érdekel az eset, annak figyelmébe ajánlok két BBC tudósítást videóval, amit ide és ide kattintva nézhettek meg. Az egyiken egy utas videóján jól látható a hajtóműsérülést követően, hogy van sérülés a szárnyon. A másikon pedig azt a darabot cipelik el a helyiek, ami lerobbant és leesett a hajtómű borításából. Különösen az a jelenet igen érdekes, amelyen hallatszik amint a kapitány nyugodt hangnemben ismerteti a helyzetet az utasokkal.

A világ híradói természetesen kissé szenzációhajhász módon idézték a Qantas főnökének nyilatkozatát, miszerint tervezési- vagy anyaghiba lehetett a szerencsésen végződő baleset oka. Valójában persze azt mondta, hogy semmi sem biztos, lehet ez is, az is, de majd a Rolls Royce szakemberei kiderítik.

Példaértékű ugyanakkor, hogy nemcsak a Qantas, de a Singapore Airlines és a Lufthansa is azonnal leállította az A380-asokat, s ellenőrizték a Trent900 hajtóműveket. Az eddig legyártott superjumbo-k közül 20-at szereltek ilyen Rolls Royce hajtóművel, az Air France és az Emirates összesen 17 repülőgépén a GE, valamint a Pratt & Whitney közös fejlesztése, a GP7000 dolgozik.

Hajtómű: kuka?

A sérült Qantas gép (amely eredetileg a QF32 LHR SIN SYD útvonalon járt, ezen nagyon sok magyar is utazik Ausztráliába) minden bizonnyal jó időre kivonódott a forgalomból, a képek alapján ugyanis ez a hajtómű kuka-közeli állapotba került. A robbanás, amit az utasok elmeséltek, aligha lehet kétséges, ha akkora darab lerepült a szerkezet borításából, mint az a képeken is látszik, ráadásul a földön álló repülőn látható korom is erre utal.

Megtalálják a hajtómű darabját

A gép és a hajtómű pótlása egyaránt komoly kihívást jelent a szakembereknek: hajtóművet - főleg egy új típust - sem könnyű csak úgy elővarázsolni a raktárakból, ám még nehezebb egy ekkora óriásgép kapacitásának pótlása egy olyan útvonalon, mint a London-Sydney. Persze megoldják.

A Qantas jelenleg 11 Airbus A380-ast üzemeltet, London valamint Melbourne és Sydney, valamint Los Angeles és Melbourne és Sydney között. A szerencsétlenül járt repülő lajstromjele VH-OQA, a 14-es gyártási számot,  viseli. 2008 szeptember 19.-én adták át a Qantasnak. eddig 8165 órát repült, 831 járaton.

Miért hitték azt, hogy lezuhant?

Az is érdekes, miért kürtölték tele a világot azzal a baleset után, hogy a gép lezuhant?! Erre is csak verziók léteznek, a legvalószínűbb, hogy ezt Batam szigetén hitték - joggal - hiszen a sérült hajtómű borításának pár darabja oda esett le. Ez egy viszonylag kis sziget, bizonyára azt gondolták, hogy a levegőben felrobbant gép darabjait találták meg, a többit meg a tenger, valamint a környező szárazföldek rejtik.

Nyilván azonnal leadták a hírt, amit felkapott a média, s mire körbejárta a világot, addigra az Airbus már a kényszerleszálláshoz készülődött Szingapúr légterében, a Changi légikikötőnél.

A térkép jól mutatja, hogy az események nagyon gyorsan történhettek: Batam nagyon közel van Szingapúrhoz, a hiba idején a gép épphogy elérte az utazómagasságot. A hiba észlelésétől mintegy másfél óra telt el a landolásig, hiszen meg kellett szabadulni némi üzemanyagtól, amit a gép a Singapore Sydney útra tankolt fel. Ebben a tudósításban megnézhetitek a landolást, egy utas videóján.

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr778332508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása