Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Összeomlott a British Airways rendszere, Heathrow és Gatwick nem indít BA-járatokat

2017. május 27. - frequentflyer

ke_pernyo_foto_2017-05-27_14_58_41.pngUPDATE: vasárnap reggel még mindig küzdöttek a BA szakemberei a rendszerek újraindításával. Menetrend szerinti járatindítás a terv, de még mindig vannak törölt járatok és a legtöbb gép pedig késik. A BA helyzetét nem könnyíti meg, hogy nagy háromnapos hétvége van épp a UK-ben.

Egy súlyos probléma lépett fel a British Airways IT-rendszereiben, amely világszerte érinti a járatok üzemeltetését - közölte a Facebookon a légitársaság. A probléma olyan súlyos, hogy szombat 18.00-ig sem a Hethwow, sem pedig a Gatwick nem indít BA-járatokat. Ez annyira friss infó, hogy még a Heathrow oldalán sem látszanak a járattörlések, mindenesetre, a British Airways kéri az utasait, hogy senki ne menjen ki a repülőtérre ma délután.

Legutóbb tavaly augusztus nyolcadikán történt ilyen, akkor a Delta Air Lines gépei maradtak a földön. 

Miért okozza egy It-rendszer leállása egy légitársaság megállását, amikor a repülőgépek rendszerei nincsenek az internetre kötve? Jó kérdés, de van rá válasz. A legnagyobb légitársaságok az utóbbi időkben olyan komplex informatikai rendszerekre alapozták a működésüket, amelyek a működés minden területét szabályozzák és minden terület között megvalósul az adatcsere. Kezdve a jegyeladástól, az utasfelvételen át, a csomagok nyilvántartásán keresztül a járatok útvonalának tervezéséig, a gépek kiosztásáig, a fedélzeti kaja logisztikájáig, mindenre kiterjed. De a járatok kiszolgálását is ezeknek a rendszereknek a segítségével végzik, s még sorolhatnám. 

Ritkán történik ilyen fatális leállás, de ha igen, ez a normál eljárás.Hiszen gondoljunk bele, milyen, ha minden utast elfuvaroznak, de a bőröndje nélkül. Vagy, ha úgy szállnak fel a gépek, hogy nem férnek hozzá az utaslistához. (Ilyenre pár éve Pesten is volt példa, egy reggel a Lufthansa rendszere akadt meg, s Ferihegyen kézzel irogatták a beszállókártyákat a Frankfurt és München felé induló járatokra.  Szóval, ha ilyen körülmények között felszállnak a gépek, az még nagyobb káoszt okozna. 

A helyzetet bonyolítja, hogy az Egyesült Királyságban a manchasteri terrorcselekmény miatt terrorkészültség is van, s gondolom, a titkoszszolgálatok most ezerrel próbálják beazonosítani a probléma okát. Nevezetesen, meggyőződni arról, hogy a leállást nem valamilyen hackertámadás okozta. 

Az eddigi tapasztalatok alapján az ilyen összeomlásokat elég hamar helyre tudja állítani a légitársaság IT-osztálya. Reméljük a Speedbird-ök (British hívójele a légiirányításban) is hamar felszállnak. 

ba_lhr.jpg Ha tetszik a blog, dobj egy like-ot a Facebookon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr7912544567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása