Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Földön a Delta - ki tudja, meddig? UPD: a rendszer helyreállt

2016. augusztus 08. - frequentflyer

dl_ac_tails_hr-1024x685A számítógépes rendszerek leállása miatt földön maradtak a Delta Air Lines járatai - tette közzé a Twitteren a légitársaság. Ha nem sikerül záros határidőn belül úrrá lenni a hibán és ismét beindítani a rendszereket a második legnagyobb amerikai légitársaságnál, óriási káosz várható az amerikai és az Amerika-Európa közötti légiközlekedésben. Akinek Delta jegye van, az tájékozódjon a járata státuszáról, mert könnyen ott ragadhat egy európai vagy amerikai repülőtéren.

Az Egyesült Államokban mindenütt a földön maradtak a Delta repülőgépei, mert leállt a számítógépes rendszerük: mivel a járatok kiszolgálását éppúgy ez a rendszer vezényli, mint a csomagok nyilvántartását és az utasok kezelését, így egy ilyen nagy rendszerösszeomlás ideiglenesen teljes stoppal jár – ritkán történik ilyen, de ha igen, ez a normál eljárás.

Ha ez csak rövid ideig tart, akkor pusztán késéseket okoz, ha azonban több óráig, akkor óriási káoszt: több tízezer utas kési le a csatlakozását, a késve induló gépek természetesen vissza irányban is késve indulnak, ilyenkor dől a dominó, borul minden rendszer.
A nap végén utasok tömegei rekednek a repülőtereken, érkeznek meg késve az úticéljukra, sokszor bőrönd nélkül, stb. Most az a szerencse, hogy a nagy leállás Amerikai idő szerint éjjel történt, amikor kisebb a forgalom - legalábbis a nappalihoz képest.

A levegőben lévő repülők normál menetrend szerint közlekednek – hívta fel a figyelmet a Delta illetékese, tehát veszélyben senki nincs. Tehát az amerikai kontinenst és a Csendes-óceánt átrepülő járatok rendben megérkeznek, azt pedig majd a légitársaság dönti el, hogy visszafelé is el tudja-e indítani a járatokat. Ha a repülőtéren nem férnek hozzá az elektronikus jegyek adatbázisához, aligha lehet elindítani a járatokat. A SkyTeam légiszövetséghez tartozó légitársaság 375 repülőtérre repül, 1014 repülőgéppel. A magyar utasokat azért érintheti, mert az Air France, a KLM és az Alitalia légitársaságok partnereként rengeteg észak-amerikai járatot üzemeltet. A Delta központja, az atlantai Hartsfield-Jackson repülőtér a világ legforgalmasabb légikikötője.

UPDATE:

Magyar idő szerint fél háromkor a rendszer a helyreállás jeleit mutatta, ez a keleti parton 8.30-kor volt, tehát túl az első csúcsidőszakon. Ami pedig azt jelenti, hogy sok tízezer ember rekedt a repülőtereken és vár a járatai elindulására még most is. Különösen, hogy mivel egy ekkora rendszer újraindulása még mindig hosszú órákat vesz igénybe, egyelőre csak korlátozott számú járat indul el.

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr4611797439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása