Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Váradi József szerint is jön a nagy repülőjegy-árzuhanás!

2016. május 25. - frequentflyer

wizzstewikVáradi Józsefnek nem volt álmatlan éjszakája amiatt, mert Michael O’Leary komoly, hét százalékos árcsökkentést jelentett be tegnapelőtt, amikor a konkurens Ryanair számait ismertették. Váradi szerint azonban nem arról van szó, hogy bármely cég is csökkentené az árait, hanem a jól gazdálkodó és versenyképes cégek körében csökkennek az árak. Végső soron azonban az utasoknak alacsonyabb tarifákkal kell számolniuk, ez jól megfigyelhető lesz az év hátralévő részében és ez jó az utasoknak. Költségnövelő tényezőként egyedül a dollár erősödése merült fel az elmúlt évben, de nem ellensúlyozza a csökkenő üzemanyagárakat, sem pedig a cégek költségcsökkentő intézkedéseinek hatásait.

A Wizz Air huszonegy százalékkal növelte utasszámát a 2016 márciusában lezárt üzleti évben: cirka húszmillió utast szállítottak 1,43 milliárd euró lett a bevétel és 224 millió eurós nettó profitot ért el - jelentette be a Wizz Air vezérigazgatója nem sokkal azután, hogy a vállalat a londoni tőzsdén közzétette részletes éves jelentését. A beszámoló szerint komoly növekedésen van túl a magyar alapítású diszkont légitársaság, amely 43 százalékra növelte részesedését a diszkont légitársaságok regionális piacán.

Áttörést ért el a cég a lezárt üzleti évben a tekintetben is, hogy a téli negyedévben most először termeltek profitot a légitársaság története során, és immár jócskán negyven százalék fölé növelték a nem jegybevételek, mint a csomag, extra szolgáltatások, fedélzeti értékesítés.

Az üzemanyagtól mentes költségszint a megelőző évivel azonos szinten maradt, összességében pedig az egy utasra vetített öt százalékos költségcsökkenéssel szemben egy utasra vetítve két százalékos bevételcsökkenés áll szemben, ami a jövő időben is árelőnyt jelent majd az utasoknak - mondta Váradi József. A cég összesen 646 millió euró készpénzállományon ül.

Ami a magyar piacot illeti, Budapestről 2,7 millió utast szállítottak, ami már összemérhető a Malév legjobb évével, amikor 3,2 millió utast szállított a 2012-ben csődbe ment nemzeti légitársaság. A debreceni piacot nem dicsérte ilyen egyértelműen, mondván, az a várakozások szerint teljesít, mindenesetre, Debrecennel kapcsolatban a Wizz Air nem tervez korrekciót. A jövőben újabb nem európai célállomásokat jelent majd be a légitársaság - mondta Váradi József.

Tizenhét százalékos kapacitásnövekedéssel számol a Wizz Air, az egységnyi  üzemanyag-költség a várakozásaik szerint 15 százalékkal csökken, és öt százalékkal csökken a teljes egységnyi költségszintjük. Az új kapacitásaik hatvanöt százaléka a meglévő útvonalakon keletkezik, a negyedük a meglévő repterek között indul majd és csak tíz százaléka érint új repülőteret.  A tavaly forgalomba állított, új Airbus A321-es gépek egy utasra tíz százalékos költségcsökkenést jelentenek, amely további árcsökkentésre használható fel. A négy budapesti gép után most Romániában áll fel az A321-es flotta, majd Lengyelország következik és a 15 hosszabb repülő a kapacitásaik mintegy egyötödét adja majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr7211797391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása