Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Bajban a repülő kenguruk? Újabb Qantas kényszerleszállás!

2010. november 16. - frequentflyer

Ismét egy Qantas gép kényszerleszállásáról számoltak be ausztrál csatornák, ezúttal a Buenos Airesbe (EZE) tartó Boeing 747-400 volt kénytelen visszafordulni Sydney-be. A 199 utas és a 21 fős személyzet sértetlen maradt. A Qantasnak két héten belül ez a negyedik nagy visszhangot kapó műszaki hibája. Hogyan szervezte át hálózatát a Qantas?

Ismét egy Qantas gép kényszerleszállásáról számoltak be ausztrál csatornák, ezúttal a Buenos Airesbe (EZE) tartó Boeing 747-400 volt kénytelen visszafordulni Sydney-be. A 199 utas és a 21 fős személyzet sértetlen maradt. A Qantasnak két héten belül ez a negyedik nagy visszhangot kapó műszaki hibája. Hogyan szervezte át hálózatát a Qantas?

Persze könnyen lehet, hogy ennek a hiba-sorozatnak csak azért szentelnek több figyelmet a tévék és a lapok, mert az első eset, amikor az A380-as fordult vissza Szingapúrba, több okból is nagy port vert fel. Egyrészt, mert az első komoly probléma volt a szuperjumbóval, másrészt azért, mert később a Singapore és a Lufthansa egyes gépeiben is találtak hasonló bajokra utaló jeleket - így a Rolls Royce hajtóműves repülők jó időre a földre kényszerülte. Harmadrészt, mert egy nappal később egy 747-400 is terven kívül szállt le SIN-ban hajtóműhiba miatt, a hétvégén egy 767-essel volt műszaki probléma felszállás után, most pedig újra a B747 jumbóval volt gond.

A dolog mögött a média reakciója mellett bizonyosan ott van a szerfeletti elővigyázatosság: a Qantas a legkisebb rendellenesség esetén is visszarendeli gépeit, nehogy baleset történjen, s esetleg tragédiához vezessen. Az egyébként kiváló, s világcímeket nyerő ausztrál légitársaság renoméján mindenesetre komoly csorba esett, melyen az sem segít túlzottan, hogy közölték: minden utasuknak szállást biztosítanak, aki nem tud elutazni a járatával, szerte a világon.

Átszervezés a köbön

A cégnél egyébként komoly átszervezéseket kellett végrehajtani a szuperjumbók kiesése miatt, helyenként a menetrendet is átszervezik. A Qantas 250 gépes flottát üzemeltet a belföldi és a nemzetközi járatain, s a nagyobb kapacitású gépeket most azokra az útvonalakra küldik, ahol igazán szükség van rájuk. A B747-eseket Airbus A330-ra cserélték a Sydney (SYD) - Tokió Narita (NRT) és SYD - HOng Kong (HKG) vonalon. Az A330-asokat a Szingapúr (SIN) - Perth (PER) vonalról vették ki, ide Boeing 767-eseket küldenek. E "kis átszervezés" lehetővé tette azt, hogy minden olyan járaton a legnagyobb kapacitású B747-esekkel üzemeltethessék, ahol korábban az Airbus A380 teljesített szolgálatot.

Qantas A330, HKG

A műszakiak dolgoznak a szuperjumbókkal is, de a légitársaság szigorúan kikötötte, hogy csak akkor engedik újra repülni az óriásgépeket, ha minden szempontból meggyőződtek a biztonságos repülés feltételeiről.

Ha tetszett a post:

Légyszi kattints ide és lájkold a blog Facebook oldalát! Így a FB-n is tudsz kommentelni, látod a bejegyzéseket és részt vehetsz a hamarosan szerveződő játékokban, repülős relikviákért, repjegyekért!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr98332554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása