Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

11.55-kor megy New Yorkba az American!

2010. október 25. - frequentflyer

Jövő tavasztól a Delta mellett egy másik légitársaság járatai is rendelkezésre állnak a Ferihegyi reptéren a közvetlenül New Yorkba utazóknak. Az American Airlines (AA) gépei 2011. áprilistól a hét összes napján indulnak közvetlenül az amerikai város Kennedy (JFK) repülőterére, illetve vissza. A Budapest–New York járatra a jövő héttől foglalhatnak jegyet az utasok – ezt még október hetedikén írtam a Népszabadságban. Most október végén ennél jóval bizonytalanabb volt a helyzet, mert jövő áprilisra rákeresve tegnap még  egyetlen nonstop járatot sem adtak ki a keresők Ferihegy és a JFK között.

Az American járata immár felkerült a foglalási rendszerekbe, s az AA.com honlapon is promózzák. A gép egyébként korrekt menetrenddel, majdnem ugyanazzal a slottal megy, mint a Delta: a 158-as járat 6.40PM-kor száll fel a JFK-ről, és másnap reggel 9.30-kor érkezik Ferihegyre. A 159-es járat 11.55-kor száll fel BUD-ról, és 3.35PM-kor téár vissza a new york-i hubra.

Másfelől a Delta 98/99 járatokat nem tartalmazzák az adatbázisok, pedig a Delta hivatalos tájékoztatása szerint a New York-i gépük csak november-decemberben szünetel, amíg a 767-eseket karbantartják Atlantában. Megpróbáltam utánamenni a dolgoknak, eddig a hivatalos issue, hogy a járatot megtartják, de még nem tudni, mikor tér vissza a menetrendbe, milyen frekvenciával, és legfőképp, milyen slottal? Az American menetrendjének ismeretében ugyanis logikus lépés lenne egy, a délutáni órákban induló gép, ami ugy New York-ból nem az este hetes, hanem inkább a 8-10-es hullámban jön el. Kérdés, hogy a Delta hogyan tudja betenni a gépet a menetrendbe.

Az AA New York-i gépe egyébként meglökheti a Malév balkáni- és déli hálózatának forgalmát, amely, több szerencsétlen kereskedelmi döntés miatt jelenleg romokban hever. Ha azonban a MA és az AA között létrejönne, egy egészen indokolt codeshare megállapodás, akkor a Malév külföldi célállomásairól egy átszállással tudna New Yorkba küldeni utasokat. Mint régen. Ugyanakkor, a járat fenntartásának költsége és a kockázata nem az övé.

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr758332500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása