Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Donald Trump karrierje két képben és videóban

avagy átül-e a 757-ből az Air Force One-ba

2016. november 13. - frequentflyer

air_force_one_1280x436.jpg

A januárban hivatalba lépő amerikai elnök abban is különbözik az elődeitől, hogy már a privát életében is saját business jettel járt, méghozzá nem bérelttel, vagy valami aprósággal, hanem egy akkorával, amelynek eddig is a csodájára jártak népek. Legalábbis a repülésfetisiszták. Az eredetileg 239 személyes Boeing 757-es, amelyből nem kevés igáslóként járja az eget az USA belföldi és nemzetközi hálózatában, Trump verziójában 43 személyes. Gyönyörű bőrrel borított székek vannak a fedélzeten, a biztonsági övek csatjai, valamint a a lámpák borításai és kapcsolói aranyozottak. Két hálószoba van a repülőn, a legkifinomultabb gourmet ételek előállítására alkalmas konyha, zuhanyzó és természetesen bár is - ahol a Trump címkével ellátott ásványvizeket hűt a fridzsider. Nem semmi luxus és felszereltség, amely mellett az Air Force One talán puritánnak is tűnhet.  

trump757.jpg

Trump megválasztott elnök ráadásul repülőmániás. A Rolls Royce hajtóműért szinte rajong, a kényelmes bőrfotel helyett sokszor a pilótafülkében foglal helyet és nem egyszer különleges manőverekre kéri a pilótáit a felszállást követően. John Duncan, aki 1989 óta Trump kapitánya - mellesleg 15 éves korában tanította meg repülni a légierőnél szolgáló édesapja - most talán az egyik legbizonytalanabb élethelyzetben lévő ember. Főnöke ugyanis alighanem át kell, hogy üljön az Air Force One-ra, amely légvédelmi rendszerrel van felszerelve, a fedélzetén válságstábot lehet tartani, irányítani az atombombát, stb. Trump ezzel sokat spórol, mert a fekete 757-esén egy repült óra tízezer dollárnál is többet kóstál, ami csaknem hárommillió forint. Persze a fekete 757-es nem megy nyugdíjba. Továbbra is a Trump vállalatbirodalmat szolgálja majd, csak mások lesznek a VIP utasai. 
Az Air Force One hatótávolsága egyébként meghaladja Trump gépének a hétezer kilométerét, a 747-200-asra épülő repülővel 12000 kilométert lehet egyhuzamban repülni és a gép tankja repülés közben utántölthető - bár nincs tudomásom arról, hogy ilyen utántöltést végrehajtottak volna-e vele repülés közben. 

Visszatérve Trump talán legbizalmibb emberére, John-nak aligha lesz lehetősége, hogy ő is átüljön az AFO (AF1) járatokat teljesítő 747-esre. Nem a típusjogosítás miatt, hanem azért, mert az AFO gépeket irányító kapitányok a légierő legkiemelkedőbben teljesítő pilótái közül kerülnek ki - persze ha a főnök nagyon ragaszkodik hozzá, talán találnak valami megoldást a seregben. (Vannak, akik azt mondják, hogy ez a pilóta sosem ülhet be az elnöki gépbe, de hát never say never.) Egyébként, jó ha tudod: minden légijármű, amelyre felül az elnök, automatikusan Air Force One lesz - hívta fel a figyelmem szakértő barátom.
Akinek egyenesebb lesz az útja, alighanem Amanda Miller, aki 2005 óta a trump gép utaskísérője. Ismerve Trump vonzalmát a szebbik nemhez, talán nem véletlenül. Meg is nézheted ebben a videóban, miről beszélek. 

A 38 méter szárnyfesztávolságú és 47 méter hosszú repülő a világ egyik legnagyobb corporate-jet-jének számít, a mahagóni bútorokkal, az aranyozással és minden mással együtt. Vannak nagyobb magángépek persze, mint például a szaúdi uralkodó család Airbus A380-asa, vagy épp egy-két ex-szovjet oligarcha magángépe, de ezek nem igaz corporate jet-ek abban az értelemben, hogy nem egy valódi gazdasági teljesítményen alapuló vállalat birtokolja azokat. Trump a saját bizniszéből hozta össze a rávalót.  amandamiller.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr4311956991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása