Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Vészhelyzet és kézipoggyász - az Emirates baleset margójára

2016. augusztus 04. - frequentflyer

 

Nehéz eldönteni, meddig terjed az emberi butaság és a feletőlenség, és honnantól számít mások bűnös veszélyeztetésének az emberek magatartása, s ennyivel el is intézhetnénk, hogy a fenti videóban látható: az utasok jelentős része nem hagyta hátra maga mögött a kézipoggyászát, miközben az Emirates szerencsétlenül járt, égő Boeing 777-eséből menekült. De ne menjünk el mellette, mert ennek láttán aztán tényleg isteni csoda, hogy senkinek sem esett baja. S nem csak az Emirates dubai esete során volt látható, hogy az utasok fittyet hánynak arra, amit a járat elején a biztonsági tájékoztatóban minden alkalommal elmond a személyzet, vagy a videó, hogy a gép evakuálása esetén semmilyen poggyászt ne vigyünk magunkkal. Itt van például a Turkish Airlines tavaly márciusi esete Kathmanduban, ahol ugyanezt láttuk, azzal megspékelve, hogy a megkönnyebbült utasok a repülő közvetlen közelében a mobiljaikkal videózták, mi történik.

[embed]https://www.instagram.com/p/zy8ILbryIz/[/embed]

Szóval, nyilván nem azért kérik, hogy mindenki hagyja hátra a cuccait, mert aztán a reptéri mentők a táskákban talált tárgyakban szeretnének kutakodni.

Hanem azért, mert ha bármit viszel a kezedben, körülbelül kétszer annyi időbe telik a gép elhagyása, mintha mindkét kezed szabad. Egy égő gép esetében fél perc is rengeteget számít azoknak, akik utolsók között hagyják el a repülőt, tehát

az elsők lassúsága a gépen maradtak életét veszélyezteti!!!

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben már eleve megszegik a kézpoggyászok súlyára vonatkozó szabályt és nehéz kisbőröndökkel szállnak fel a repülőre, ami nem lenne probléma, de ha valaki ezzel akar lecsúszni a repülő csúszdáján, azzal már saját magának is kockáztat egy jó kis kéz-vagy lábtörést. És belegondol ilyenkor bárki abba, hogy törött lábbal, sajgó kézzel már nem tud majd menekülni az égő gép mellől?

Amikor a reptér betonján vagy a füvön szaladnak az emberek, hogy minél távolabb legyenek az égő repülőtől, mi történik azzal, aki a pánikban elbotlik egy másik ember csomagjában? Nem tud elmenekülni? Eltapossák a mögötte jövők? Folytassam?

Ha nem is ég egy repülő, mint a katmandui, mitől lehetünk biztosak abban, hogy nem is fog? S mitől biztos bárki abban, hogy az evakuált gépből szaladó utastársai nem borítják föl, miközben ő videózik a mobiljával?

A gondolkodás és az előre látás nem haszontalan tevékenység.

Bizonyos dolgokra persze a kényszerleszállást követően van csak igazán szükség. Ezért ajánlom, hogy felkészülve a nem várt esetekre, mindig legyen az ülészsebben kéznél, vagy a ruha zsebében némi pénz, az útlevél és a mobil.

Ha tetszett amit olvastál, lájkold az Egek Ura Blog facebook oldalát és kövess!

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr7011797435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása