Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Stopover ingyen: két város egy út alatt

2016. március 25. - frequentflyer

Ha az ember elindul jó messzire – a repülős utazás már csak ilyen – számtalanszor fordul elő, hogy olyan helyen is földet ér a lába, ahová eredetileg nem indult, mégis szívesen megnézné. Hát kinek ne jutott volna eszébe mondjuk Hongkong felé megállni Amszterdamban, Rió felé oda vagy vissza eltölteni Párizsban, vagy épp Ausztrália felé megállni Szingapúrban? Adott egy híres, ne adj isten kedvelt város, aminek a repülőterén egyébként is elidőzünk egy keveset, kinek ne jutott volna eszébe, hogy de jó lenne megnézni is? Erre jó a stopover, amikor az amúgy is az útvonaltervünkben szereplő városban elidőzünk több, mint 24 órát, de maximum 2-3 napot. Amikor az öreg hal repjegyet foglal és új élményekre szomjazik, akkor mindig úgy keresi a csatlakozásokat, hogy egy fél napot eltölthessen itt vagy ott, de ez elég fárasztó megoldás. A stopover pedig viszont hivatalos, és hála istennek egyre több légitársaságnál ingyenes is. Ilyeneket sorolok most fel, a teljesség igénye nélkül.

KLM, Amszterdam

klmAMS

A holland királyi légitársaság igen sok hosszú távú célállomás felé biztosítja az ingyenes amszterdami megállót. Amszterdamban mondjuk heteket el lehet tölteni, hiszen jobbnál jobb múzeumok vannak a városban, amely lényegében egy 365 napos kulturális fesztivál. S akkor még nem beszéltünk a hangulatos csatorna-hálózatról, ahol kellemesen el lehet hajózgatni. A kellemes bárokat, a kroketteket, a kiváló söröket és virágpiacot és az első osztályú éttermeket pedig nem kell felsorolni. A stopover másik előnye, hogy nem féltétlenül kel azzal a járattal menni, ami a legközelebb van a hosszú távú csatlakozó gépünkhöz. Ha például a hajnal hat órás géppel kellene elhagynunk a budapesti futópályát ahhoz, hogy elinduljunk Dél-amerikába, megtehetjük, hogy kényelmes ébredéssel emegyünk a délelőtti géppel, eltöltünk egy kellemes napot AMS-ban, másnap pedig röppenünk tovább. S mindez lényegében pluszköltség-mentesen, hiszen a repjegy nem drágább, nyilván egy éjszaka szállásköltség jár a dologgal, de azt az egy éjszakát valahol amúgy is eltöltöttük volna.

Air France, Párizs

A380_Air_France_F-HPJA_-_CDG

Az Air France a Karib-térségbe és Dél-Amerikába utazóknak biztosítja az ingyenes stopovert, méghozzá minden foglalási osztály esetében. Hosszasan nem időznék Párizs szépségeinek a bemutatásával, Európa egyik legjobb helyéről beszélünk, aminek maximum az lehet a hátránya, hogy a sört az arab országok árszintjén mérik a kocsmákban. Párizsban sétálgatni egészen frenetikus lmény, elsőre és huszadjára egyaránt, éppen ezért a magam részéről minden egyes lehetőséget megragadok, hogy beleszagolhassak a város levegőjébe és beletörhessek egy friss bagettbe.

Icelandair, Reykjavik

icelandair

Hozzánk nem repül az Icelandair, de mondjuk Koppenhága és London két könnyen elérhető repterük, ahonnan izlandi megállóval repülhetünk tovább az Egyesült Államokba és Kanadába. Sajnos az Icelandair egyik nagy légi szövetségnek sem tagja, mégis: maximum hét napos megállót ingyenesen biztosítanak.

Dubai, Emirates

Az Emirates központja turisztikailag egész évben vonzó és 62 dollárért bárki megállhat Dubaiban.

Abu Dhabi, Etihad

Dinamikusan fejlődő és állítólag zseniális légitársaság, bár még nem utaztam egyetlen gépükön sem. A stopoverhez elég attraktív hotel-ajánlatokat is biztosítanak.

Szingapúr, Singapore Airlines

Ötcsillagos légitársaságról beszélünk, és a világ sokadjára legjobbnak választott repülőteréről. 40 dollártól árulják a stopover csomagokat, amiben már szállás is van, különböző kategóriákban. Az ár és a minőség tekintetében határ a csillagos ég.

Helsinki, Finnair

Az első stopover többnyire ingyenes Helsinkiben. Javarészt nyáron éri meg élni ezzel az opcióval.

Tokió, Oszaka, Japan Airlines

Bármilyen kombinációban működik, s mivel a Oneworld-tag JAL mindkét városból repül Európába, érdemes az egyik irányba átszállós jegyet venni és beiktatni a stopovert. Így jelentős pénzt spórolhatunk.

Bangkok, Thai Airways

Ritkán repülünk Thai Airways-szel, mert a legközelebbi felszállóhely MUC és FRA. De aki velük megy Ausztráliába, az meg tud állni egy-két estére Bangkokban, ami elég sok mindenre elég, még akár egy öltöny csináltatására is.

Tudsz még jobb stopover opciót? Írd meg a Facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr5911797331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása