Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Az első kínai szuperjumbó

2011. június 21. - frequentflyer

Belehúztak az Airbus A380 óriásgép átadásokba a franciák, hamarosan ugyanis az első kínai légitársaság a pekingi központú China Southern Airlines is megkaphatja az első óriásgépét. A hamburgi összeszerelő üzemből legalábbis tegnap távozott az első kész gép, legalábbis, ami a festést illeti. A repülőre a szokásos berepülés-sorozat vár a következő hetekben, mielőtt forgalomba áll.

Ezzel érdemes összegezni az A380 üzemeltetők alakulását is, légitársaság és légi szövetség szerint. Az úttörő a Star Alliance volt, hiszen a Singapore Airlines volt az első operátor, őket követte a OneWorld színekbe tartozó Qantas. Az ausztrálok annyiban is pionírok a típussal, hogy mindeddig nekik kellett rendezniük az egyetlen, a típust ért balesetet,  amely hála az épp a gépen utazó öt főnyi crew-nak, köztük a típusfőpilótának, szerencsésen végződött. Őket követte az Emirates, majd az Air France és a Lufthansa, a Korean Air tehát a China Southern gépátvételét követően az állás a következő lesz:

SkyTeam 3 - Air France, Korean Air, China Southern

Star Alliance 2 - Singapore Airlines, Lufthansa

OneWorld 1 - Qantas

Szövetségen kívül: Emirates

Ami az üzemeltetésben álló gépek számát illeti:

Emirates 15, Singapore 12, Qantas 10, Lufthansa 7 (a napokban adják át a nyolcadikat, amely ezt követően elvileg ellátogat Budapestre is), az Air France6, a Korean pedig immár két géppel büszkélkedhet, de ebből egyelőre egy áll kereskedelmi forgalomban, míg a másik egyelőre Lebourget-ban sütkérezik a népszerűségben.

Idén már nem csatlakozik újabb légitársaság az üzemeltetők közé, s a jelenlegi tervek szerint jövőre is csak két cégnek gyarapodik 380-assal a flottája, ez pedig a Thai Airways (Star Alliance, kód: TG) és a OneWorldhöz csatlakozó Malaysia Airlines (MH), illetőleg a nem légitársaság, hanem szaúdi pénzalap Kingdom Holding is átvesz egyet.

2013-ban a British Airways és a Qatar Airways csatlakozik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr948332764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása