Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Hasít a Lufthansa BUDapesten, hétfőn indul a München-DEBrecen

2016. április 10. - frequentflyer

lh_crj

Minden eddiginél több, 1,6 millió utast szállítottak a Lufthansa-csoport légitársaságai Budapestről – számolt be a cég tavalyi eredményeiről a hétfőn induló München-Debrecen járat elindításának alkalmából Antal Gábor, a légitársaság magyarországi vezetője. Ennek a járatnak a bejelentéséről még tavaly december elején írtam. Hetente háromszor (hétfő-szerda-péntek) repül a Bombardier CRJ900-as, s ez 49 év után az első új magyarországi célállomás a Lufthansa hálózatában.  Ez jó szlogen, hiszen 49 évvel ezelőtt az első magyarországi járatukat indították, vagyis a budapesti összeköttetést. 109 átszállást biztosít a menetrend Münchenben. Ennek elemzését későbbre tartogatom, mert a menetrend azért lehetne jobb. Antal Gábor szerint ez a debreceni járat az ukrajnai és a romániai határmenti területekről is számítanak utasokra. Amúgy ez a járat évi 14 ezer ülés kapacitást jelent, ami a budapesti 1,6 millióhoz képest marginális. Antal Gábor elmondta, hogy már vannak céges megállapodásaik melyek keretében eladnak jegyeket erre a járatra, de a helyi vállalatok körében jelenleg is folytatnak intenzív tárgyalásokat. A járatnak biztosan örülnek a debreceniek, elvégre ha eddig Budapestről repültek egy hajnali járattal, hogy elérjék Münchenben a csatlakozást, hajnali kettőkor kellett felkelni és ha nem volt saját kocsija, akkor még az eljutás is komoly nehézségekbe ütközött. Persze ez a járat lecsúszik néhány korai longhaulról, de még így is kínál egy csomó jó csatlakozást. Hazafelé pedig lehet jönni Budapestre is. A helyiek azt mondják, hogy a Wizz debreceni járatainak utasainak egyharmada érkezik Romániából, amióta repül a Wizz, már vannak rendszeres nagyváradi transzferek is a debreceni reptérre.

lh_crj900_cabin

Az 1,6 milliós BUD forgalom 12 százalékos növekedés pont egy százalékkal nagyobb, mint a 2014-es. A Lufthansa mintegy 728 , a Germanwings és a Eurowings 386, a SWISS 182, az Austrian Airlines 104, a Brussels Airlines pedig 181 ezer utast szállított Budapesten. Nagyot nőtt a Brussels, köszönhetően a harmadik járatnak, ami 2014-ben indult a korábbi kettő mellé. Arányaiban a Germanwing/Eurowings is kilőtt, de ez annak köszönhető, hogy a Köln-Bonn mellett a Hamburgi és a Düsseldorfi járatok üzemeltetését is átvették a Lufthansától. Az, hogy mindezek mellett a Lufthansa is nőtt mintegy öt százalékot, az elég izmos eredmény, de hát nem csoda, mind München, mind Frankfurt között simán töltik meg az Airbus A321-eseket. Antal Gábor szerint az észak-amerikai útvonalak hajtják a növekedést, de még ennél is fontosabb Kelet-Európa, valamint Budapest turisztikai népszerűségének növekedése. Az öt légitársaság a 2016-os nyári menetrendben összesen heti 147 járatot üzemeltet Budapest és Frankfurt, München, Düsseldorf, Hamburg, Köln/Bonn, Bécs, Zürich és Brüsszel között, s ezt egészíti ki a hétfőn induló München-Debrecen járat. A képen nem ez van, hanem az A380 szupejumbó, amikor 2011-ben nálunk járt. Erről pedig itt láthatsz frankó képeket. lh380_BUDA több légitársaságot működtető német csoport összesen 107 millió utast szállított a világon tavaly és 1,8 milliárd euró profitot ért el a légitársaság. Az eredményességnek csak részben oka a kerozin árának jelentős csökkenése, ahhoz hozzájárult a cég átszervezése is, melynek részeként minden olyan forgalmat, amely nem a nagy gyűjtő-elosztó központok átszálló forgalmához tartozik, kiszerveztek a Eurowings nevű leányvállalatokhoz. Az eredményt rontotta a Germanwings tavaly márciusi katasztrófája és a 18 napnyi részleges leállás, amelyet a földi kiszolgálók, az utaskísérők és a pilóták sztrájkjai okoztak. A szakszervezetekkel azonban eredményesen rendezték a nézeteltéréseket. – Emelkedik az érdeklődés a prémium szolgáltatások iránt, az utasaink értékelik a teljes kabinfelújítást és a fedélzeti szélessávú internetet, valamint a teljesen vízszintes ággyá átalakítható business class üléseket. Nemkülönben az újonnan bevezetett prémium turista osztály – mondta Boris Ogursky, a légitársasági csoport szóvivője. Ami Magyarországot illeti, jól teljesít minden Miami járat, még a nemrég indult Austrian járat is hasít, nemkülönben Los Angeles, valamint Tampa és Cancun.

LHA350

A müncheni repülőtér, amelyet a járat összeköt Debrecennel, egy kiemelkedően használható, otthonos és fantasztikusan tervezett légikikötő. Jók a várók, jók a boltok, nagyon finomak a bajor kolbászok és a sörök is a büfékben és nincsenek elszállva az árak. Ami nem is csoda, hiszen ez a világ egyetlen repülőtere, ahol van saját serfőzde. Akinek egy óránál többje van a két gép között, érdemes meginnia egy jó sört. Nem bánja meg. A Lufthansa 119 gépének szolgál bázisául, s itt teljesítenek szolgálatot majd az első Airbus A350-esek, Boston és Delhi lesznek az első célállomások. A minimális átszállási idő itt harminc perc, s tapasztalatból mondom, hogy aki ilyen csatlakozással vesz jegyet, bizton eléri a járatot, amelyik tovább viszi, mert rendkívül jól szervezett reptér. Az új szatelit, amely április 26-án nyílik, 27 utashíddal bővíti a Lufthansa által használt kettes terminál kapacitását. Ez az időszak egyébként a német sörkészítés intézményesítésének ötszázadik évfordulója is egyben, megkockáztatom, kicsit nagyobb jelentőségű évforduló.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr6711797345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása