Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Szenzáció! OneWorld tag lesz a Qatar Airways!

2012. október 08. - frequentflyer

Nem titkolhatom, mennyire örülök annak, hogy: végre az első öböl légitársaság csatlakozik egy nagy légi szövetséghez, akárcsak annak, hogy ez rögtön a Budapestre is repülő Qatar Airways, s a Oneworld-hoz csatlakozik. Ha a Malév megéri, megérhettük volna azt is, hogy Dohán keresztül MA járatszám alatt repülhettünk volna szerte a világba, s közben gyűjthettük volna a DunaClub pontokat....

Nem titkolhatom, mennyire örülök annak, hogy: végre az első öböl légitársaság csatlakozik egy nagy légi szövetséghez, akárcsak annak, hogy ez rögtön a Budapestre is repülő Qatar Airways, s a Oneworld-hoz csatlakozik. Ha a Malév megéri, megérhettük volna azt is, hogy Dohán keresztül MA járatszám alatt repülhettünk volna szerte a világba, s közben gyűjthettük volna a DunaClub pontokat....

A Qatar az egyik legdinamikusabban fejlődő légitársaság, s szolgáltatásai is remekek: a fedélzeten egész egyszerűen fantasztikusak, még turista osztályon is. Igaz, ami igaz: a dohai reptér kissé megszenvedi a légitársaság ilyen ütemű bővülését, szinte nincsen hét, hogy ne jelentetnének be újabb célállomást, miközben a fantasztikus új terminál csak nem akar elkészülni, a régi pedig nem ekkora méretre lett tervezve, tehát a nagy kimenő-bemenő hullámok idején a tranzit nagyon zsúfolt. Dícséretükre legyen mondva, ezt kreatívan oldották meg: csak buszos ki- és beszállítás van, a nagygépekhez is, s olyan a munkaszervezés, hogy ennek ellenére is az utolsó percig nyitva tudják hagyni a kapukat. A business utasok persze mindebből semmit sem látnak, őket prémium kiszolgálás várja a földön, s a nekik speciálisan kialakított prémium terminálon.


Visszatérve a szövetségi tagságra, a Qatar csatlakozását a OneWorld szokásos, éves New York-i közgyűlését követően jelentették be.Kissé megmosolyogtató persze, de ez már csak így van a Nyugati világban, hogy a légitársaságnak, amely az elmúlt két évben elnyerte a Világ legjobb légitársasága címet (ezt  a Skytrax nevű szervezet osztja az utasok szavazatai és szakmai értékelési szempontok alapján), át kell esni a 12-18 hónapos implementációs folyamaton, mielőtt teljes jogú taggá válnak.

Addig azonban sorra fogják a code-share szerződéseket kötni a Ow tagokkal, így amerikai célállomásokra az AA-vel és a British Airways-szel, s alighanem még több USA járatot indítanak majd. S alighanem addig megnyílik az új dohai reptér, várhatóan 2013 folyamán. A Finnair bizonyos, hogy Ázsia felé code-share-ezik majd velük. Az öböl környékéről egyébként már van szövetségi tag, a Royal Jordanian szintén a OneWorld tagja.

Az ötcsillagos légitársaság jelenleg 120 célállomásra üzemeltet járatokat, hetven országban. Legújabb célállomásuk a magyaroknak is érdekes lehet: akik szeretik délkelet-ázsiát,  azoknak érdemes lehet a mianmar-i Yangon.

Ráadásul a Qatar a legnagyobb OneWorld bázisokra is repül, tehát remekül ki lehet majd használni a közös kapacitásokat:  Amman, Berlin Tegel, Buenos Aires Ezeiza, Hong Kong, London Heathrow, Madrid, Melbourne, Moscow Domodedovo, New York JFK, Osaka Kansai, Sydney, Tokyo Narita, és Kuala Lumpur amely a már oneworld tag Malaysia Airlines otthona.

Amikor a Qatar OneWorld tag lesz, a OneWorld törzsutasok előtt megnyílik a megannyi luxus váró, amit a légitársaság üzemeltet, akárcsak a pontgyűjtés a Qatar járatok után. Akbar Al Baker vezérigazgató elmondta: a szövetségek a mai versenyben ma már hatalmas lehetőséget jelentenek. A legjobban mégis Willie Walsh a British Airways vezérigazgatója örülhet, akinek így megoldódhat az a gondja, miképpen üzemeltetik a jövőben a London - Sydney útvonalat.

Mint ismert, eddig a Qantas-szal voltak közös járatüzemeltetésben, ami azt jelenti, hogy mindkét cég járt ezen az útvonalon, így biztosítva a napi több járatos frekvenciát (Bangkok, de főleg Szingapúr megállókkal), ugyanakkor közös volt a jegyeladás, s közösen állták a járatüzemeltetés költségeit is. Ez ugyanis nettó húsz órás repült járat egy megállóval, aminek olyan hatalmas költségei vannak, amit még egy akkora cég sem tud egyesül viselni, mint a BA.

Most azonban a pár hete a Qantas bejelentette, hogy bennmarad ugyan a OneWorldben (ki tudja meddig?) de az Emirates-szel üzemelteti közösen a járatokat. Ez azt jelenti, hogy a megálló Szingapúrból átkerül Dubaiba, s a Qantas a maga részéről előbb felszámolja a Frankfurti járatát, később nem is repül Európába, hanem az Emirates veszi át ezt a feladatot, amely így viszont az ausztráliai útvonalról veheti le például a szuperjumbóit. Hogy ez mit jelent a Qantas utasoknak, az egy másik poszt kérdése, nem feltétlenül fognak örülni a változásnak, pedig az Emirates fedélzeti szolgáltatásban jobb, mint a QF, de mégis...Annyiból mégis jobb lesz nekik, hogy Dubaiból az arabok teljes járathálózatára átszállhatnak, tehát, ha nem Londonba mennek az Ausztrál utasok, eggyel kevesebb átszállásra lesz szükségük.

Visszatérve azonban a Qatar OneWorld tagságára, evvel szinte biztos, hogy az ausztrál járatüzemeltetésben a QR lesz a British partnere. Már egyébként is ott vannak Perth-ben és Melbourne-ben, eddig nem szerezték meg a jogokat Sydney-re, ami minden bizonnyal meglesz nekik, mire teljes jogú tagok lesznek. Vagy még hamarabb. Így náluk is létrejöhet a Qantas-Emirates modell: A British csak Doháig repül, onnan a Qatar Airways viszi tovább az utast. Ez mindössze két csoportnak fájhat: a Sydney spottereknek, akik néhány év múlva már nem fotózhatják a Speedbird madarakat és a szingapúri reptérnek (amely az egyik legjobb a világon), amely komolyan részesedett a London Sydney útvonalon tranzitálókból és abból, hogy a BA és a QF ott állt meg minden áldott nap, legalább három géppel.

Szingapúr az Európa-Ausztrália forgalomból nagyon nagy piaci részt vesztett, persze ott van nekik még a nem kevésbé kiváló, s mellesleg szintén ötcsillagos légitársaságuk, a Singapore Airlines. Tényleg, Ti merre utaztok a legszívesebben Ausztráliába és mivel?

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr458333020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása