Minden, ami a repülésben prémium!

Egek Ura

Méltó búcsú: Látványos áthúzás a düsseldorfi pálya fölött

Az Air Berlin utolsó Miami járata komoly produkciót adott elő

2017. október 18. - frequentflyer

Ilyen képet sem sűrűn készít egy átlagos utazó. Még egy állandóan úton lévő sem.

air_berlin_7001_low_pass_du_sseldorf_foto_screenshot_youtube.jpgMéltón búcsúzni is tudni kell: a hamarosan megszűnő Air Berlin tegnap teljesítette utolsó hosszú távú járatát, az AB7001 délután 4.50-kor szállt fel Miamiból és reggel háromnegyed nyolckor szállt le Düsseldorfban. Az Airbus A330-as többet nem repül már az AirBerlin színeiben, sőt, az AirBerlin sem repül többé a tengerentúlra, hiszen október 28.-án végleg megszűnik. A járatot teljesítő kapitány tehát a cég és a repülőgép nevében is búcsúzott Düsseldorfban, ahol a légitársaság tulajdonképpen éveken át piacvezető volt. 

A látványos búcsú csak a fedélzeten lehetett dögösebb. Azok kedvéért, akik nem nagyon ismerik a hasonló repülős szokásokat, gyorsan össze is foglaljuk, mi történt. Amikor egy gép, légitársaság, vagy személyzet búcsúzik, netán ünnepel egy jeles alkalmat, vagy csak demonstrálja saját szakmai nagyságát, alacsony áthúzást hajt végre. Ilyet csinált például a Lufthansa Airbus A350-ese nemrég Budapesten.  Pilóták ugorjanak egy bekezdést.

Ez egy olyan menőver, mintha landolna a gép, de amikor a futópályát eléri, nem száll le valójában, hanem 30-50 méter magasságon átrepül a pálya felett hosszában. A pilótáknak ez egyben rutin és kihívás, hiszen szépen egyenesen a pálya hosszvonalán kell tartani a gépet úgy, hogy minél alacsonyabban repüljenek, de még ne sérüljön a biztonság. A futók ilyenkor természetesen kint vannak. Aztán amikor elérnek a pálya második feléhez, adnak egy combos gázt és emelkedni kezdenek, majd kifordulnak, repülnek egy előre megtervezett kört és ismét leszállnak. 

Na, ezt a folyamatot hajtotta rendkívül látványosan végre az AirBerlin kapitánya és pilótája, hiszen úgy csinálták, hogy a pálya hossztengelyéről a terminál felé fordultak ki. Méghozzá egy olyan ponton, hogy az épp forduló repülőt rendkívül közelről láthatta a repülőtér közönsége és a dolgozói, ilyet pedig a normál üzemben szinte soha nem látni. Voltak, akik meg is ijedtek a helyzettől kicsit, de sok százan várták az áthúzó gépet, hogy videót csinálhassanak róla.  Itt van két viszonlyag látványos videó. Enjoy!

Ha tetszett ez a post, kövess a Facebookon is, lájkolj itt.  Ha elakadtál repjegy-keresésben, vagy elégedetlen vagy az utazási irodával, fordulhatsz hozzám is, szerény tiszteletdíjért megkeresem a Neked legjobb megoldást!

A bejegyzés trackback címe:

https://egekura.blog.hu/api/trackback/id/tr4013014642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása